Trainingen & begeleiding

 

Ieder lichaam is gemaakt om gezond te zijn.
Welke voeding is nodig en gezond voor de korte en de lange termijn en wat doen de voedingsstoffen precies voor u? Waarom is actief bewegen (in welke vorm dan ook) naast goede voeding zo’n belangrijke hoeksteen om je op lange termijn lekker en energiek te voelen?  In een 8-weekse cursus krijg je duidelijke antwoorden. Met (persoonlijke) adviezen om vrijblijvend de juiste weg te kiezen.  
 
Wat zijn de achtergronden?
 
De term 'orthomoleculair' is afkomstig van het Griekse 'orthos' – goed, juist, gezond – en het woord ‘moleculair' (de moleculen betreffende). Met deze term introduceerde tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling een geheel nieuw concept ten aanzien van de betekenis van voeding voor de gezondheid (Science 1968; 160:265-271). Voeding dient aan het lichaam de juiste moleculen in een optimale hoeveelheid in de juiste verhoudingen te leveren om een goede gezondheid in stand te houden en ziekte tegen te gaan.
 
Kennis over je lichaam verkrijgen.
 
Wat zijn de basis-bouwstoffen (de juiste moleculen) die een lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren waardoor je gezond bent, wordt of blijft. Voldoende echte bouwstoffen zorgen ervoor dat je lichaam daaruit energie haalt. Uitgelegd wordt hoe dit werkt en hoe simpel het is om gezond te leven en vooral meer energie te hebben. Naast goede informatie over voeding (gegeven door een orthomoleculair therapeut) is het ook belangrijk om te gaan bewegen. Ieder lichaam is immers gemaakt om gezond te zijn en daarom ook om te bewegen. In de cursus omvat het bewegen ongeveer 30 minuten in het begin per dag en dit loopt op tot 45 minuten in de laatste paar weken.
 
Gezond leefpatroon eigenlijk bij iedereen bekend.
 
De ervaring leert dat veel mensen zeggen te weten wat een gezond leefpatroon is maar toch zijn er niet heel veel mensen die het ook doen. Dit is geen “zwakheid” zoals ik vaak van mensen hoor dat ze van zichzelf vinden, nee, zo werkt ons lichaam gewoon. Als je nu weet hoe het werkt dan is het steeds gemakkelijker om je lichaam voor je te laten werken in plaats van tegen je.
 
Orthomoleculaire geneeskunde en de evolutie.
De orthomoleculaire geneeskunde vindt zijn wortels in de evolutieleer. Het gaat om stoffen waar de genen al honderden jaren aan gewend zijn. (Heftige) reacties kunnen optreden bij  stoffen waar ze nog nooit mee geconfronteerd zijn.  Enige basiskennis van onze organen en hun werking aanleren is daarom noodzakelijk.
 
Welke informatie wordt behandeld?
 
De werking van het spijsverteringsstelsel wordt toegelicht, de slokdarm, maag en darmwerking als basis maar ook de gal en alvleesklier komen aan bod. Welke voeding werkt positief en welke mogelijk negatief op de functie van die organen. Het juiste gewicht is voor veel mensen lastig om te krijgen en/of te houden. Niet alleen het afvallen maar ook het aankomen (ook voor mensen belangrijk) wordt besproken. 
De voordelen van ‘het bewegen’ op de hersenen, op het hart-longsysteem, en alle organen komt uitgebreid aan de orde. Dan wordt steeds duidelijker wat een gezonde voeding is en wat verstandig is om op de lange termijn te blijven doen. Belangrijke aanvullingen worden natuurlijk ook besproken. Visolie, Vitamines A, E en D en vitamine B-complex zijn belangrijke ondersteuningen bij de dagelijkse voeding. Dat we als eerste met de darm als belangrijkste orgaan aan de slag gaan is vanzelfsprekend.
 
Hoe is het programma?
·        8 weken duur 
         5 keer een uur informatie en de mogelijkheid om vragen te stellen
·        Iedere keer 30 tot 45 minuten bewegen
·        2 lactaat metingen om (afhankelijk van de doelstelling) de vetverbranding meetbaar te maken
·        Voedingstips op papier
·        Wekelijks met elkaar tips uitwisselen
 
Wat zijn de kosten?
 
 
 
Over Linus Pauling (1901).
 
Zijn artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science was getiteld ‘Ortho-molecuair Psychiatry’. Als begeleidend concept schreef Pauling ‘Varying the concentrations of substances normally present in the human body may control mental desease’. Hierin definieerde hij de orthomoleculaire geneeskunde. Zo legde hij de basis voor de toepassing van voeding en voedingssupplementen voor de preventie en behandeling van ziekten. Zijn inzichten van toen worden heden ten dage aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke kennis die nu wordt vergaard op het gebied van de biochemie, de moleculaire chemie, de genetica en de epigenetica.
Pauling won als enige alleen twee verschillende Nobelprijzen (chemie en vrede).
 
 
Informatie:  
Alleen wandelen: